Author: lauri
• maandag, november 10th, 2008

The Secret is een groot succes- in elk geval commercieel. De film en gelijknamig boek van de Australische Rhonda Byrne hebben – dankzij een agressieve reclamecampagne – de wereld veroverd en gaan als zoete broodjes over de toonbank. Op de voet gevolgd door een lange lijst andere schrijvers, die het geheim nog eens menen te moeten uitleggen, met titels zoals: De Sleutel tot The Secret, De oorsprong van The Secret, Het geheim van The Secret, In Harmonie met The Secret, The Deeper Secret, Beginnen met The Secret, Leef The Secret, The Secret: het geheim van succes, en The Secret: waar zij stoppen gaan wij verder. Tevens schieten de cursussen en trainingen hierover als paddestoelen uit de grond. Menigeen probeert met de verkoop van The Secret het eigen leven te verrijken. En er is een markt voor. Wie wenst er niet een leven van welzijn, voorspoed en geluk? Maar kennelijk lukt het creëren daarvan toch niet zo goed met de methode-Byrne. Het lijkt er op dat er iets ontbreekt aan het oorspronkelijke werk. Wat is nu eigenlijk het échte geheim?
Het gaat in The Secret over de Wet van Aantrekking. Dat is een universele wetmatigheid die al sinds mensenheugenis bekend is. Het is even evident aanwezig als bijvoorbeeld de wet van de zwaartekracht. Rhonda Byrne doet in haar film net alsof ons eeuwenlang een groot geheim onthouden is en dat maakt het natuurlijk extra spannend. Het is echter behoorlijk overdreven. De vanzelfsprekendheid van de Wet van Aantrekking komt tot uitdrukking in volkswijsheden als; ‘gelijk trekt gelijk aan’, ‘wat je zaait zul je oogsten’, ´wat je uitzendt krijg je terug’ e.d. Tot zover geen enkel geheim. Hieruit volgt dat als je maar de juiste gedachten uitzendt, je dan je eigen leven kunt creëren. Uit dit besef zijn boeken voortgekomen als De Kracht van Positief Denken (Norman Peale) en Denk Groot & Word Rijk (Napoleon Hill).

Twintig jaar geleden kwam ik ‘toevallig’ in het bezit van twee audiotapes over de Wet van Aantrekking, afkomstig van het Amerikaanse echtpaar Esther & Jerry Hicks. Esther maakt langs mediamieke weg communicaties mogelijk met een niet-fysieke intelligentie, genaamd Abraham. Toen ik dit beluisterde kreeg ik de sterke gewaarwording dat iets binnenin me dit al heel lang wist: het geheim van de creatie. Ik begon me dingen te herinneren en paste het toe – en zeker met enig succes- maar de informatie die ik toenmaals ter beschikking had, was niet volledig. Dus verdween het weer uit mijn aandacht. Dit zullen veel mensen herkennen: je weet dat je iets weet, maar het is niet helemaal kompleet. Zo gaan er ook veel bellen rinkelen bij mensen die The Secret zien en lezen, maar toch lukt het niet bij iedereen om het gewenste succes te hebben. Waar ligt dat aan?
Bij het bekijken van The Secret en veel van die andere boeken merk ik dat ik iets mis, namelijk een spirituele component, die ik bij de Hicks wél aantref. Het is in The Secret eigenlijk alleen mentaal: als je maar goed denkt en visualiseert, dan komt het in orde. Ik ontken zeker niet het belang van het werk van Byrne: ze heeft de Wet van Aantrekking weer helemaal onder onze aandacht gebracht. Maar naar mijn gevoel blijft het oppervlakkig en lijkt het alleen om de buitenkant, het materiele, te gaan.
Gelukkig zijn verschillende boeken van Abraham-Hicks tegenwoordig in het Nederlands vertaald, waardoor het veel toegankelijker is geworden. Bij hen vind ik terug wat ik in The Secret niet zie: een diepe verbondenheid met je Innerlijk Wezen, die het uitgangspunt is voor elke creatie en die jou leidt om te ontdekken hoe je je leven écht wilt vormgeven. Waarom heeft Rhonda Byrne zich dan niet tot hén gewend om haar productie te maken?

Daar blijkt een interessant verhaal achter te zitten, zoals ik onlangs ontdekte. Ik bekeek een video-opname van Esther die Abraham channelt. Vanuit mijn eigen jarenlange ervaring als kanaal voor niet-fysieke dimensies en mijn daarin verworven onderscheidingsvermogen, merkte ik al meteen dat het goed en betrouwbaar is wat hier gebeurt. Zelfs van een indrukwekkende en constante kwaliteit. Tot mijn verrassing begon Abraham via Esther te praten over The Secret. Wat blijkt nu? Er bestaan twee verschillende versies van de film van Byrne. Oorspronkelijk wilde Byrne een televisieserie maken geheel gebaseerd op de boodschappen van Abraham. Door de Hicks werd ze uitgenodigd om uitgebreid en onbeperkt opnames te maken tijdens een van hun seminars op een cruiseschip. Dit werd de basis voor de productie. Hierop was ook te zien hoe Esther Abraham doorgeeft. Daarnaast vond Byrne een paar andere mensen die hun verhaal deden over de Wet van Aantrekking; de meesten van hen bleken hun kennis te hebben ontvangen door te luisteren naar Abraham. Byrne maakte haar dramatische introductie over het grote verborgen geheim en klaar was de film, die als video de wereld in ging. Er werden meer dan 200.000 exemplaren van verkocht. De Australische omroepbazen weigerden echter deze film uit te zenden. Ze bleken huiverig te zijn voor alles wat met de niet-fysieke werkelijkheid te maken heeft. Toen vroeg Byrne het echtpaar Hicks om hun rechten – die contractueel waren vastgelegd – aan haar over te dragen en dreigde met het er uit halen van hun bijdrage. Dat laatste is gebeurd: de tweede versie van The Secret is zonder Esther Hicks en Abraham en zonder zelfs maar de vermelding van hun namen. Alles wat met de geestelijke wereld te maken heeft, is er uit gehaald.

De essentie van de boodschap van Abraham laat zich als volgt samenvatten: Ieder mens op aarde is een aspect van de Bron, een belichaming van de ziel. Abraham zegt het zo: Jij bent Bron-energie in een fysiek lichaam. We bestaan dus zelf óók uit een niet-fysieke component. Nu heeft ieder levend wezen een vibratie, een trilling. Hoe meer je verbonden bent met je ziel – je niet-fysieke kant – hoe helderder, krachtiger en positiever je vibratie is. Jij biedt door middel van je vibratie een gedachte, een wens aan het universum aan, die daarop respondeert. Hoe weet je of je verbonden bent met je bron, ziel of Innerlijk Wezen? Door je emotionele geleidesysteem. Hoe negatiever je gevoelens zijn, hoe verder je van je innerlijke bron af bent. Hoe positiever je je voelt, hoe meer waardering je hebt voor je leven en voor jezelf, hoe dichter je bij je bron bent. Zelfs als je ziek bent of het moeilijk hebt in je leven, zijn er gedachten te vinden van waardering voor wat er wél is. In plaats van te blijven hangen in slachtofferschap, in armoedebewustzijn of in je tekort gedaan voelen, kun je beter je aandacht richten op iets wat je vreugde geeft. Want dát is waar je Innerlijk Wezen voor staat: vreugde. En hoe meer vreugde en waardering je uitstraalt, hoe meer dat naar je toekomt. In de vorm die jij wenst. Zo werkt het. Abraham zegt: “Als je nu die vibrationele relatie (met je grotere zelf) er uit wegneemt, dan verwijder je de mogelijkheid om in je buik de verbinding te voelen met wie je werkelijk bent. Dan heb je alle begrip weggenomen over hoe je controle kunt hebben over je levenservaringen”. En: “Wanneer je het niet-fysieke deel (van jou) er uit laat dan krijgt niemand een idee hoe weloverwogen te creëren”. Dát is het geheim. Over The Secret zegt Abraham: ”De film vertelt over kennis die onderdrukt is geweest; die je niet mocht weten. Maar door Esther & Jerry’s deel uit de film weg te halen hebben ze opnieuw hetzelfde gedaan. Het geheim dat is onderdrukt is dat je Bronenergie bent in een fysiek lichaam. Zij houden dit geheim er buiten omdat ze denken dat hun publiek hier niet klaar voor is. Dus vertellen ze niet het hele verhaal, maar de miniversie. Dus gaan ze door met het geheim geheim te houden”.
Dit is wat we noemen: self-fulfilling prophecy . Het universum zegt hier als het ware: “U vraagt, wij draaien”. De Wet van Aantrekking werkt! Maar of The Secret werkt? Dat vraag ik me dus af.

Het volgende artikel zal gaan over: Hoe creëren we vanuit het Vrouwelijk Principe?

Boeken van Esther & Jerry Hicks:

- De Wet van Aantrekking, een goede introductie tot het gedachtegoed van Abraham. Uitg. Petiet, 2008.
- Vraag en het wordt gegeven, de helft van het boek bestaat uit oefeningen. Uitg. Petiet, 2006.
- De verbazingwekkende kracht van je emoties, over de werking van je emotionele geleidesysteem. Uitg. Kosmos, 2008.
- De wonderlijke kracht van bewuste intentie, over de kunst van het toelaten. Uitg. Petiet, 2007.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Responses

 1. Ik kan me helemaal vinden in wat je hier schrijft Lauri. Voor mezelf had ik vrij snel na het uitbrengen van The Secret en de hele hype erna, ook al de conclusie getrokken dat het zo essentiele spirituele deel van de wet van aantrekking volledig mist. Ik heb me er dan ook niet veel verder in verdiept en me gewoon gehouden aan mijn eigen manier, die meer dan prima werkt ;-)

 2. De Wet van Aantrekking op het materiële vlak (the secret) zal best werken.
  Focus je je op geld en goed dan is dat je wereld.
  Het is geen enkel gevaar voor de Patrix, het onnatuurlijk gecreëerde heers-systeem dat ons gevangen houdt met hun wetten.
  Ik ben daar niet in geïnteresseerd.
  Je ontloopt hierdoor de bron.

  De Wet van Aantrekking op spiritueel vlak is bevredigender.
  Er ontstaat gewaarzijn en bronverbinding.
  Een groot gevaar voor de status quo van het machtssysteem. Je bent als “vrij mens” niet meer te controleren.
  De bronverbinding met de Matrix (baarmoeder), je spirituele natuurlijke navelstreng met de bronnatuur, maakt je bewust van je vrijheid.

  En als het om je vrijheid gaat wees dan zelfzuchtig…! ;)

 3. 3
  Agnès Schlüter 
  donderdag, 13. november 2008

  En zo is het! Iedereen die zich bewust wordt van haar/zijn Oorsprong komt op enig moment tot besef dat je mede-schepster/-schepper bent in het Grote Geheel. Boeken en films als ‘ask and it is given’, ‘what the bleep do we know’ en ‘the secret’ kan je zien als een van de manieren van het Universum om meer mensen de gelegenheid te geven een bewuste keuze te maken en zich af te vragen ‘wie ben ik eigenlijk echt, en als ik dat weet, wat doe ik dan?’
  Wat is het Leven toch mooi! Iedereen krijgt op haar/zijn eigen tijd en manier de gelegenheid om de volgende stap te zetten. En net als ik, ook Rhonda Byrne.

 4. Hallo Lauri,

  Geweldig, wat je hier zo uit de doeken doet. Dat is namelijk wat ik ook al heel lang zie en voel. Dat het emotionele en spirituele eruit gelaten wordt, wat cruciale componenten zijn voor het creatieproces. Maar dat het ook nog voort komt uit misleiding, vervalsen van de bron van de informatie, tekent wel een heel duidelijk plaatje van de commercie achter ‘The Secret’. En het frappante is dat collectief er een astrologische stand is (Neptunus conjunct Cheiron in Waterman) die het zichtbaar worden van de wond van het niet zichtbare en het spirituele nu ondersteunt.

  Mag ik de informatie en de link opnemen in mijn astrologisch jaarartikel over 2009, want dan is deze stand ook nog actief.

  Ik vind je Blog trouwens erg mooi.
  Dikke kus van Manuela
  http://www.inzichten.com

 5. Alle artikelen die op dit weblog staan kunnen in z’n geheel overgenomen of doorgestuurd worden, mits onder vermelding van de herkomst en naam van de auteur. In het geval van plaatsing in kranten en tijdschriften, dient schriftelijke toestemming verkregen te worden van de auteur.

 6. Herkenbaar wat je schrijft, het gaat uiteindelijk om het afstemmen tussen Zijn en Doen. Dat is ff makkelijk gezegd, maar kan een hele klus zijn! The Secret heeft het alleen over Doen. Niet over Zijn. Weer terug bij af dus.

  Maar als Zijn echt afgestemd raakt op Doen, op grote schaal, dan dondert het patriarchaat om. Het kan eenvoudigweg niet standhouden in een wereld die gekenmerkt wordt door continue vrije beweging en creatie. Het patriarchaat wil stollen, vasthouden, dingen in permanente vorm gieten. Soms voel ik die weerstand van het patriarchaat heel duidelijk, er zit zoveel verdriet, onmacht en woede achter, ongelooflijk.

 7. Grappig, toen ik de boekhandel inliep waar ik jouw boek over Isis heb gekocht, stond ik eerst te bladeren in ‘the secret’. Dat lag op een leestafel. Ik heb er vaker in gebladerd en net als al die keren, vond ik het een weinig zeggend boek. Het lijkt me niet meer dan normaal: als je iets wilt en je richt je er gedachten op, verwerf je de informatie en contacten die je nodig hebt en straal je motivatie uit die gericht is op je doelen. En dan ligt het in je macht om stap voor stap je doelen te bereiken. Of dat nu om ‘positief denken’ gaat, of om het opbouwen van een bedrijf, of om het vinden van een baan. Dus, omdat ik daar niets geheimzinnigs aan kan constateren, heb ik ‘the secret’ niet gekocht. Nadat ik het had dichtgeslagen, had ik echter wel het gevoel dat ik terug moest lopen naar de boeken waar ik eerder langsliep. En daar zag ik dus jouw boek over Isis staan. Ik was daar wel naar op zoek, omdat ik me in de achtergronden van Isis wilde verdiepen. Jou boek biedt die verdieping, dus heb ik het gekocht. Ik werd er eigenlijk naar toegetrokken, eigenlijk al van te voren: ik zag de boekhandel en had het gevoel dat ik daar wat moest, maar wist niet wat. Hoe leuk kan intuitie zijn!

 8. 8
  Anje Lambers 
  dinsdag, 18. november 2008

  Hallo Lauri,

  Reuze bedankt voor je ontdekkingen over de Secret op je weblog. Ik vind het erg belangrijk om te weten dat bij de officiele versie van de film de Secret, het spirituele gedeelte bewust is weggelaten, en dus de originele versie ook, van Abraham-Hicks. Pure vervalsing ! Ik ben daarom zo blij dat je dit hebt uitgezocht, omdat de Secret me erg ter harte gaat. Nu weet ik dus weer dat de spirituele inhoud er een essentieel deel van is, en dat de Secret anders ook niet toe te passen is. De verbinding met de hogere wereld is er dus oorspronkelijk wel degelijk ! Gelukkig dat je dit hebt recht gezet.
  Groeten,
  Anje

 9. Zooooo is dit even een verhaal zeg!
  Dat wat je bij de meest bekende ‘the secret’ zo duidelijk voelt, dat het gewoon het huidige mannelijke bewustzijn is, verpakt als ’secret’, blijkt dus een bewuste keuze te zijn geweest.

  Ik dacht altijd dat het zo gedaan was, vanuit een toch wel slim besef, dat het collectieve bewustzijn van de mens nu eenmaal in ‘tekorten’ denkt, en ‘mentaal’ is, en dat je het dus op zo’n manier lekker verkocht krijgt. En the secret is daar 1 grote uitstraling van: ‘je komt iets tekort en door er met je hersenen (oh patriarchaat) er hard aan te denken, haal je het uit de buitenwereld naar je toe’. Maar ja, dat doen we de hele dag al, wereldwijd.

  Het gaat inderdaad niet zoals hierboven al veel aangegeven wordt, om wat je denkt, of wat je allemaal positief aan jezelf affirmeert als trucje.

  Het gaat erom waar je diep in je (onbewuste) van overtuigd bent.

  Als je er van overtuigd bent dat wij op aarde niets wezenlijks te brengen hebben, maar eigenlijk maar een last op aarde zijn, en hard volgens gecodeerde normen moeten werken, om het recht op leven op aarde naar ons toe te halen, via geld ……..

  dan neem je andere stappen in je leven, dan wanneer je ervan overtuigd bent, dat dat wat je in jezelf voelt, maar niet geleefd kan worden in deze wereld, dat dat juist zo graag een overvloed op aarde wil brengen.
  En dat wij alle onuitputtelijke keuze mogelijkheden kunnen putten uit ons innerlijke wezen; onze bron.

  http://www.hetvrouwelijkeprincipe.nl/index.php?pag=boek

  The secret is van oorsprong dan denk ik, als ik het zo lees, puur de constatering dat we überhaupt een spirituele bron ZIJN, met een lichaam. En we vinden vanzelf anderen in die bron, die het zelfde als wij willen creëren….

  Wij ZIJN die innerlijke bron, en hebben een lichaam.
  http://thefemininetouch.nl/index.php?pag=zoeken&woord=secret&zoek_re=&art_id=52&tel=0

  In plaats van dat we een lichaam zijn, en ‘het spirituele moeten zien te bereiken’.
  http://thefemininetouch.nl/index.php?pag=artikel&art_id=120&tel=100

 10. Zowel de film “what the bleep do we know”, als “the Secret” zijn met een bedoeling gemaakt waar ik op z’n zachtst gezegd rillingen van krijg.
  De laatste film the “secret” laat mij zien wat ik van ophooggevallen arrogante rechtse carriére ballen wel eens hoor,..”rijk zijn is een keuze”.
  Waarmee het effect wat téveel mensen op deze planeet onrechtatig ten deel valt, omgezet is in eigen schuld dikke bult. En zij die rijk zijn hebben blijkbaar het kunstje begrepen en zouden langs die weg legitiem tot de “happy few”mogen horen.
  Dat is de arrogantie en egoïsme ten top!!!
  Door dit ook nog buiten jezelf te plaatsen trap je iedere vorm van emphatie van je af en dat is naar mijn gevoel ook de essentie van deze slecht geregisseerde op en top amerikaanse consumptiecultuur bullshit.
  Zoals antwoorders hierboven al vóór mij aangaven, mist dit iedere ethische en zeker essentiële spirituele grondslag en kan daarmee wat mij betreft zó de bak in samen met andere b-films.
  Ik heb het vermoeden dat deze film juist gemaakt is om mensen om de tuin te leiden en zou daarmee best een truck kunnen zijn van het satansgilde om de massa weer eens een rad voor ogen te draaien.
  Immers een massavertoning van deze film in Sudan en de rest van noodlijdend Afrika, zou ik één klap de nood lenigen?!

 11. Beste Rob,

  Ik denk niet dat we er een “satansgilde” of iets dergelijk bij moeten halen. De meeste misleidingen gebeuren uit onbewustheid. En dat is op zichzelf weer een gevolg van de patriarchale conditionering van ons denken, waardoor we zijn afgesneden van ons wezen en van de natuur. En waardoor de verschillen tussen rijk en arm op deze planeet zijn ontstaan, inclusief het egoisme van de rijke bovenlaag, waar jij het over hebt.

  Het beste antwoord hierop is je niet op een obsessieve manier met negativiteit bezig te houden, want dan trek je alleen maar méér van hetzelfde aan. Door rustig onze eigen innerlijke weg te gaan, kunnen we een leven creëren dat in overeenstemming is met onze EIGEN waarden (niet die van anderen).

 12. @Astrid: “Als je er van overtuigd bent dat wij op aarde niets wezenlijks te brengen hebben, maar eigenlijk maar een last op aarde zijn, en hard volgens gecodeerde normen moeten werken, om het recht op leven op aarde naar ons toe te halen, via geld ……..

  dan neem je andere stappen in je leven, dan wanneer je ervan overtuigd bent, dat dat wat je in jezelf voelt, maar niet geleefd kan worden in deze wereld, dat dat juist zo graag een overvloed op aarde wil brengen.
  En dat wij alle onuitputtelijke keuze mogelijkheden kunnen putten uit ons innerlijke wezen; onze bron.”

  Beide overtuigingen zitten in me, en die hebben af en toe flinke ruzie met elkaar. ;) Uiteindelijk draait het allemaal om overgave. Durf ik erop te vertrouwen dat er overvloed IS (voor me) en dat ik het niet hoef af te dwingen?

 13. Ik kwam deze video over “the secret behind the secret” tegen…

  over onderdrukte kennis gesproken… en het “geheim” van de zwaartekracht…

 14. Hoi Ko,

  Ja, dat is één van de video’s waar ik de info voor mijn artikel aan ontleend heb. Fijn dat je ‘m er even op hebt geplaatst, nu kan iedereen het rechtstreeks van de bron zelf ( Abraham via Esther) horen.

Leave a Reply